שפה ודיבור
שפה ודיבור
קלינאות תקשורת- מה זה?
מקצוע טיפולי הנוגע לשמיעה (אודיאולוגיה) וקשיים בתחומי השפה, דיבור ותקשורת אצל פעוטות ילדים ומבוגרים. תחומי הטיפול מגוונים ונרחבים:
פעוטות
טיפול בקשיי אכילה, חולשה בשרירי הפנים, תקשורת, עיכוב התפתחותי ועוד.
ילדים
טיפול בקשיי דיבור ושפה, קול, התאמת תת"ח (תקשורת חליפית תומכת), קשיי תקשורת, גמגום- חוסר שטף, רכישת קריאה וכתיבה ועוד
מבוגרים
טיפול בקול, צרידות, דיבור חטוף, בליעה, פגיעות ראש, שיקום ועוד.
מהו טיפול קלינאית תקשורת לילדים?
ילדים החווים קשיים בתחומי השפה, דיבור ותקשורת מופנים לטיפול אצל קלינאית תקשורת עבור אחד או יותר מהתחומים הבאים:
תקשורת
תהליך של העברה וקבלת מסרים מהאחר והסביבה. מסרים מילוליים (שפה מילולית או כתובה) ובלתי מילוליים (ג'סטות- הצבעה, קשר עין, מחוות ותנועות גוף, הבעות פנים וכו')
אילו קשיים יכולים להופיע?
איחור בהבעה, שימוש מועט בג'סטות, קושי ביצירת קשר עין, אי הבנת הבעות פנים, קושי בהבנת מחשבות האחר, קשיים חברתיים ועוד.
דיבור
האופן המוטורי בו אנו מבטאים את המסר המילולי.
אילו קשיים יכולים להופיע?
שיבושי היגוי (קושי בהגיית צלילים מסויימים בשפה), מובנות דיבור נמוכה, חוסר שטף (גמגום), אפרקסיה, בעיות קול (צרידות), דחיקת לשון, בליעת מילים (דיבור חטוף).
היכולת להבין ולהביע מילים, מחשבה או רעיון באופן מילולי או לא מילולי (שפת הסימנים, תת"ח). מתייחס לאוצר מילים, הרכבת צירופים ומשפטים (תחביר). כמו כן, תחום זה כולל גם את מערכת החוקים השפתית של הטיות פעלים, מילות יחס לפי זמן מין ומספר, מערכת הבניינים של הפועל ושימוש במיליות יחס (מורפולוגיה).
אילו קשיים יכולים להופיע?
-
קשיים בהבעה: אוצר מילים מצומצם, קשיי שליפה, קשיים בבניית משפטים תקינים תחבירית, ארגון מסר וכדו'.
-
קשיים בהבנה: הבנת מילות שאלה, הבנת הוראות, עיבוד שמיעתי, הפשטה מילולית
שפה
הקשר בין שמיעה לרכישת שפה ודיבור
הקשר בין שמיעה שפה ודיבור הדוק מאוד. למעשה דרך השמיעה אנו רוכשים שפה:
כשמסוגל מנסה לחקות ולהפיק את המילה ששמע
מבין משמעות/משייך לחפץ
הילד
שומע מילה
ירידה בשמיעה
מה קורה כשיש ירידה בשמיעה?
כשקיימת ירידה בשמיעה הרבה מידע ומילים מתפספס או שהוא נקלט באופן חלקי. הקושי מתגבר עוד יותר בסביבה רועשת כמו גן, גינת שעשועים, רחוב וכדו'. החסר האודיטורי מונע מהמוח להתפתח כנדרש, משום שהוא אינו מקבל את הגירויים האודיטוריים כמצופה- דבר שיכול להוביל לעיכוב בדיבור, שיבושי היגוי וקשיים נוספים.
מה הסיבה לירידה בשמיעה?
ירידה בשמיעה נגרמת מסיבות מגוונות. הסיבה הכי שכיחה בילדות היא נוזלים באוזניים ודלקות אוזניים.
בין האוזן לאף מחברת תעלה קטנה בשם 'תעלת אוסטכיוס' שאחראית על אוורור תקין של האוזן. אצל ילדים ותינוקות התעלה מאוד צרה ומפותלת ולכן לעיתים קרובות, כשהילד מצטנן, התעלה נסתמת ואין אוורור תקין לאוזן – מה שמוביל להיווצרות של נוזלים באוזן התיכונה ולירידה בשמיעה.
לשם השוואה והמחשה, בבדיקת שמיעה, כשאומרים "יש לו ירידה קלה בשמיעה" – זה משתווה למה שאנחנו שומעים עם אטמים באוזניים- תשמעו את הסביבה אבל הרבה מאוד מידע אודיטורי (שמיעתי) יתפספס.
חשוב לשים לב סימנים מקדימים!
הילד מתפתח ולומד את הסביבה דרך החושים, אך הוא לא ידע להתלונן או להגיד לנו אם הוא לא שומע או לא רואה טוב. מבחינתו זה מצב נתון. לכן, אנו ההורים צריכים לשים לב לסימנים מקדימים שיכולים להעיד לנו על כך: מתקרב לטלויזיה, לא מגיב כשקוראים לו, שומע מילה אחרת ממה שאמרנו, מדבר חזק, מאחר בדיבור, דיבור משובש וכדו'.
מסיבות אלו, לפני כל טיפול של קלינאית תקשורת מומלץ לבצע בדיקת שמיעה על מנת לבחון את מצב השמיעה הנוכחי ולבדוק האם קיים גם גורם שמיעתי שיכול להוביל לקשייו של הילד.
מאחורי המושגים המקצועיים יש ילד שחווה קשיים.
רוצים לנסות להבין אותו?
מהי שליפה?
היכולת להגיד את השם (לשיים) של חפץ מסוים ברגע נתון.
איך הקושי בא לידי ביטוי?
תחשבו על הפעם שרציתם להגיד שם של רחוב מסוים אבל לא הצלחתם להיזכר בשם המדויק. הצלחתם למקם את הרחוב, לדמיין איך הוא נראה, ואפילו להגיד איזה צלילים יש בשם שלו. בסוף, לפעמים נזכרתם בשמו ולפעמים רק אחרי כמה שעות שם הרחוב קפץ לראשכם. זוהי השליפה. למעשה כולנו חווים אותה, השאלה היא- מה התדירות.
כשילדים חווים קשיי שליפה, לפעמים הם מתקשים לשלוף מילים הכי טריוויאליות כמו 'כיסא' ובמקום זה יגידו 'שולחן', ישתמשו במילים כלליות כמו "זה, עושה ככה, הדבר הזה, זה ששם", ימנעו מדיבור או ינסו לתאר את המילה "ה.. זה... שקנית לי בסופר.... שאוכלים...". התיאור יכול להיות מוצלח אבל לפעמים גם לא מספיק טוב ולעיתים קרובות, אנו ההורים לא נבין את הילד והוא יחווה תסכול רב.
על מנת שתוכלו להזדהות עם התסכול שהילד חווה -תנסו להיזכר כמה אתם הייתם מוטרדים כשברחה לכם מחשבה או מילה מסוימת מהראש, וכך תצליחו להתחבר לתחושות ילדכם.
איך מטפלים?
הטיפול בקשיי שליפה הוא 'לסדר את המילים בראש': לשייך מילים לקטגוריות (חיות, כלי נגינה, בגדים…), ללמוד מאפיינים שונים של כל חפץ ומילה, לתרגל תיאור והגדרה של מילים ובכך לעזור למוח להגיע למילת המטרה יותר מהר וביעילות בעת הצורך.
קשיי שליפה אצל ילדים
על מנת להמחיש זאת אני אוהבת להשתמש בדוגמת הסופרמרקט:
הסופר מאורגן לפי קטגוריות: פירות, ירקות, מוצרי חלב, חומרי ניקוי וכו'. הסדר והארגון בו הוא שעוזר לנו להתמצא במרחב הגדול באופן יעיל וטוב וכך אנו מוצאים את הפריט שאנו מחפשים.
קשיים בארגון מסר אצל ילדים
מה זה ארגון מסר?
מושג זה מתייחס ליכולת של הילד להביע את מחשבותיו במילים באופן מסודר, תקין וברור למאזין. ככל שהילד גדל ומתפתח, כך מתשכללת היכולת להביע רעיונות מורכבים יותר ולהרכיב משפטים מגוונים ומורכבים יותר. יכולת זו מערבת את כל תחומי השפה יחדיו (הבנה, היגוי, דקדוק, ושליפה).
איך הקושי בא לידי ביטוי?
כשילד חווה קושי בתחום זה זה יכול לבוא לידי ביטוי בהימנעות ממתן תשובות מורכבות, מענה קצר ולקוני כמו "היה כיף","הוא נפל וזהו", אסוציאטיביות בתיאור (יתחיל לספר על הסרט שראה ובשלב מסויים יעבור לנושא אחר ללא סיום קו המחשבה הראשוני) או תיאור מפוזר ופשוט של פרטים מהסיפור כמו "הוא אכל, וזה נפל, אבל היא רצתה את זה שככה זה יהיה כי הוא בכה והיא לא רצתה".
איך מטפלים?
הטיפול לרוב הוא דרך תרחישים (רצף פעולות להכנה של משהו) ושחזור הנעשה במילים, תיאור תמונות שונות, שיתוף בחוויות בעזרת סכמות ותמונות מלוות, ובהמשך תיאור סיפור קצר, הסבר חוקי משחק וכך הלאה.
שיבושי היגוי אצל ילדים
בהתפתחות ילדנו מתפתחת המערכת הקוגנטיבית והשפתית במקביל למערכת המוטורית והאורומוטורית- השרירים והשליטה באברי הדיבור. ככל שאנו גדלים השליטה ודיוק התנועה באברי ההיגוי (כמו השפתיים, לשון ולסת) מתשכללת וכך גם היכולת שלנו להגות ולהפיק צלילים שונים בשפה. לכל גיל יש רפרטואר הגאים (צלילים) שנרכשים בו. לדוג' מ' וב' הם בין הצלילים הראשונים שתינוקות מפיקים לעומת ל' שנרכשת מאוחר יותר- לקראת גיל 4. טיפול היגוי בהגה ל' לפני גיל הרכישה (לפני גיל 4) לרוב אינו יעיל משום שמערכת אברי הדיבור עדיין לא בשלה מוטורית.
מהן ה'שורקות'?
הגאי השורקות המפורסמים הם: ש', ס', ז' ,צ'. הגאים אלה הם האחרונים להירכש בשפה משום שדורשים דיוק מוטורי ושליטה גבוהה באברי ההיגוי.
הם מתחילים להירכש מגיל 5 (הגה ש')🡨 גיל 6 (ס' וז') 🡨 ועד גיל 7 (צ').
שיבושי היגוי ברמת המילה
במקביל ליכולת של הילד להגות צלילים בשפה (רמה פונולוגית), קיימת גם היכולת להפיק מבנה של מילים לפי רמת קושי משתנה (רמה הפרוזודית). בהתפתחות תקינה, ככל שהילד מתפתח כך גם היכולת להפיק מילים ארוכות ומורכבות משכללת גם כן.
למה 'אַבָּא' ולא 'אִימא'?
המילה הראשונה של רוב הילדים היא 'אַבָּא'. למה? משום של ההגה בּ' נרכש מאוד מוקדם וזו מילה קלה הבנויה מ-2 הברות עם תנועה זהה 🡨 ָ. לעומת 'אִימא' שיש בה שתי תנועות שונות ולכן יותר קשה עבור הילד.
למה 'נליים' ולא 'נעליים'?
בהתחלה ילד אומר "נליים" (3 הברות) במקום "נעליים" (4 הברות), משום שהוא מפשט לעצמו את המילה לרמה שבה הוא יוכל להגות אותה. ככל שיגדל ויתפתח הוא יצליח לדייק את ההגייה עד לאמירת המילה בשלמותה.
מתי להתחיל לטפל?
קושי בהיגוי (ברמה הפונולוגית והפרוזודית), מוביל למובנות דיבור נמוכה. כאשר השיבושים אינם תואמים גיל, או מרובים, הם עלולים לגרום לתסכול רב אצל הילד, קושי ביצירת קשרים חברתיים וקושי של הסביבה להבינו. במקרים אלו יש לפנות לאבחון קלינאית תקשורת.
נורמות גילאי הרכישה של העיצורים בעברית
לפי מחקרה של דוקטור אביבית בן דוד, 2014
גיל רכישה = עד גיל זה מצופה מהילד להפיק את ההגה באופן תקין.
3-2.5 שנים
3.5-3 שנים
4-3.5 שנים
5.5-5 שנים
6.5-6 שנים
מ',בּ', פּ', ת', ד', נ', י', ק', ג', פ'
ב', ל'
ר'
ש'
ס' , ז'
7-6.5 שנים
צ'
Done
דחיקת לשון
מה זה?
מצב בו מנח הלשון בחלל הפה קדמי ואינו תקין. המיקום הנכון של הלשון בתוך הפה הוא בתוך גבולות השיניים, מאחורי השיניים, ללא מגע/מגע קל בהם. דחיקת לשון נבחנת ב-3 מצבים: היגוי, בליעה ומנוחה.
במנוחה
בליעה
מיקום הלשון במנוחה: צפייה בטלוויזיה, בשינה, הקשבה בשיעור, חיוך, הוא קדמי ונוגע בשיניים (נראה את הלשון בין החריצים בשיניים) או מחוצה להם .
נקראת גם "בליעה הפוכה". בעת בליעת רוק, שתייה ואכילה, הלשון נדחפת קדימה לעבר השיניים ולעיתים יוצאת מחוצה להם.
היגוי
בעת הגיית צלילים שונים (כמו צלילי השורקות- ס' ז' צ' וש') אנו נראה את הלשון דוחפת את השיניים או יוצאת מגבולותיהם.
מדוע יש לטפל?
מיקום לא תקין של הלשון בחלל הפה משפיע על מבנה הלסת, החיך, המנשך והשיניים, משנה את האופן בו נשמעים הצלילים שאנו הוגים, וגם מסיבה אסתטית .
הטיפול בדחיקת לשון מתחיל בגילאים הגדולים יותר משום שהטיפול דורש שליטה מוטורית גבוהה ובקרה עצמית.
מה הקשר בין דחיקת לשון לבקבוקים ומוצצים?
בגילאים הצעירים, חשוב להקפיד על גמילה בזמן ממוצץ ומבקבוקים עם פיה של תינוקות. אופן המציצה של הבקבוק ושל מוצץ הוא מאוד ראשוני, מעודד בליעה הפוכה ודחיפה של הלשון קדימה לעבר השיניים.